mandag 12. april 2010

Laup

Disse var kjempe gode grove boller. Disse har jeg bakt en del ganger til stor glede her hjemme. De er bare så gode med brunost og en god kopp kakao til. Jeg hadde ikke anisfrø i da vi ikke er så stor tilhenger av dette. Disse er trønderske boller og kan anbefales :)
Oppskriften er hentet fra Marit Røttingsnes Westlie (Norges bakedronning)
Dette trenger du til
20 laup

100 g smør
7 dl melk
80 g gjær
ca. 850 g hvetemel
325 g rugmel
150 g sukker
1 ts salt
1 ts malt anis
1 egg til pensling 

Stekes på 225 grader i 12-15 minutter.
Deigen skal forheve i ca. 45 minutter og etterheve i ca. 20 minutter.
Kle 2 stekebrett med bakepapir.
Smelt smøret i en kasserolle. Ha i melken og la blandingen bli fingervarm. Smuldre gjæren i en liten bolle, slå den fingervarme melken over og rør til all gjæren er oppløst.
Bland de tørre ingrediensene i en bakebolle eller i miksmasteren. Ikke ha i alt hvetemelet med en gang. Hell gjærmelken i bakebollen. Elt sammen til en passe fast deig. Du skal ha i så mye mel at den akkurat slipper bollen. Dekk til bollen med et klede eller litt plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse.
Hvelv deigen over på et melet bakebord og kna den litt sammen. Del den i to, og del så hver del i 10 emner. Rull dem ut til boller. Trykk dem nesten helt flate og sett dem på stekebrettet. La laupen etterheve.
Pisk egget lett sammen og pensle laupen før du steker den på nest nederste rille i stekeovnen. Avkjøl laupen på rist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar