mandag 14. mars 2011

Oksegryte

Egentlig skulle jeg lage en annen oksegryte  men glemte helt av å legge kjøttet i marinade natten over.
Da måtte man bare improvosere litt og gjøre det beste av det. Resultatet ble utrolig bra.
Bare sausen i seg selv ble knall god :) Måtte jo selvsagt prøve og lage den i microen, litt uvant og lage søndags middag i micro, men det funket helt greit det og. Må vel si jeg i bunn og grunn er litt imponert over egenskapene til denne microen.

Til 6 pers:

800 gr oksekjøtt strimlet
2 store løk kuttet
Smør og olje
1 stor pk bacon i biter
5,5 dl buljong
litt presset hvitløk
5-6 championger i skiver
2-3 gulerøtter i tynne skiver
salt og pepper

Brun kjøtt, bacon, løk og litt smør på crisp funksjonen i noen minutter til kjøttet har skiftet farge.
Smak kjøttet til med litt salt og pepper.
Slå over buljong vannet sammen med litt hvitløk og la det koke under lokk ved 750w i ca 12-15 min til kjøttet er mørt.
Så tilsettes skivet championg og gulerot og kok til guleroten er blitt mør ca 3-5 min til ved 750w.
Server med kokte poteter til.

Har en ikke micro kan man lage den på stekeovnen slik:
Smelt smøret og tilsett kjøtt, salt og pepper.La det steke til kjøttet har skiftet farge.
Brun så baconet lett i litt olje og ha det sammen med kjøttet.
Stek løken lett gyllen og tilsett den sammen med kjøttet og baconet.
Bland så\ buljonen ut i 5,5 dl vann og slå dette sammen med hvitløken over kjøttet.
Gi det hele et oppkok slik at det begynner og koke. 
Skru ned varmen og la det stå og puttre på svak varme ca 1,5-2 timer. Rør av og til.
30 minutter før maten er ferdig has skivet championg og skivet gulerøtter sammen med resten.
Server med kokte poteter

Sokker i dobbel eskimo

Min datter bestilte disse sokkene, hun skulle bruke de som kose sokker.
De er strikket i dobbel eskimo garn så jeg regner med de er varme og gode på foten.
Mønstret finner du her

Disse bestilte også datteren min. De er strikket i enkel eskimo.
Hun liker vist at sokkene skal være litt tykke, hehe.
Mønstret fnner du her

Tova votter

Herre votter strikket i fritidsgarn

Lovika votter strikket i fritidsgarn

Dame str og et par i str 3-4 år

Tova sokker

Herre sokker strikket i fritidsgarn

onsdag 9. mars 2011

Spagettisaus




I dag ble det spagettisaus med pasta til middags :)
Laget denne også i microen og det funket greit.

Til 4 pers:

1 stor løk
2 ss margarin/olje
1 pk kjøttdeig
3-4 ss tomatpure
1 1/2 dl vann
1 buljongterning
salt/pepper
hakket persille
evt 1 ss hvetemel

ost til og strø over ved servering.

Rens og hakk løken. Ha den og kjøttdeigen i en micro sikker bolle sammen med litt smør/olje.
Stek kjøttdeien ved 750w i noen minutter til den har skiftet litt farge. Hakk i den under steking slik at den deler seg.
Bland så tomatpurre, vann og rør ut buljongen i vannet. Hell blandingen over kjøttdeien og kok videre i ca 8 min ved 750w. Rør en gang under koketiden.
Virker sausen tynn kan du tilsette 1 ss hvetemel i.
Smak til med salt, pepper . Bland godt.
Strø over hakket persille.
Server med spagetti og ost.

Har man ikke micro kan man lage denne i stekepannen slik :
Smelt smøret og surr kjøttdeig og løk til kjøttdeigen har skiftet litt farge.
Bland så tomatpurre, buljong og vann og rør det godt ut.
Hell blandingen over kjøttdeigen og la det koke i 10-15 min.
Virker sausen for tynn kan man jevne den ut med 1 ss hvetemel.
Smak til med salt og pepper.
Strø over hakket persille.


tirsdag 8. mars 2011

Fiskegryte med karri


En nydelig fiskegryte med masse deilig smak av karri.
Denne gangen laget jeg den i microen for å teste ut hvordan det gikk og ble meget fornøyd med resultatet.

400 gr torskefilet
1 dl skivet pure
1 paprika kuttet i små biter
1 fedd hvitløk
1/2 ts karri
2,5 dl melk
2 dl creme frech
1 ss basilikum
1 ss smør/olje
salt og pepper

Fres purre, paprika, hvitløk og karri i en bolle som tåler micro i ca 2 min ved 750w, rør om en gang under steketiden.
Ha så melk og creme frech og la det koke i ca 2 min ved 750 w.
Legg i fiskebitene og legg på lokk og la det puttre i ca 10 min ved 750w. Rør forsiktig en gang under tiden.
Server med poteter.
Har en ikke micro kan man frese purre, paprika, hvitløk og karri på en stekepanne.
Ga i melk og creme frech og la det puttre i 2-3 min.
Legg i fiskebitene og la det trekke i ca 20 min.




Grove brød


Hva er bedre enn fersk brød lukt som siver gjennom huset.
Hadde så lyst og prøve meg på noen nye brød og fikk denne oppskriften fra ei venninne.
Oppskriften var veldig grei og brødene hevet seg fint.
Gler meg til og smake på de senere.

4 brød:

Først settes 1 1/2 dl linfrø i blødt i 1/2 litter kokende vann.
La det svelle i 45 min.

2/3pk grovbakst
2 hender havregryn
2 hender hvetekli
1 hand hvetekim
2 hender solsikkefrø
1 ts salt
1 ss sukker
1 slump nøytral olje
1 pk gjær
ca 1 litter vann (i tillegg til den væsken som er sammen med linfrøene)
Hvetemel til passe deig.
Varm vannet til 37 grader.
Bland alle de tørre ingrediensene foruten hvetemelet.
Ha så i linfrøene o0g det varme vannet sammen med olje. Bland godt.
Ha hvetemel til passe deig.
Sett deigen til heving ca 1 time. Slå opp 4 brød og etterhvev ca 45 min på et lunt sted.
Stek brødene ved 200 grader i 1 time nederste rille

Sjokolade kake med jordbær og sjokolade smørkrem


Denne kaken skal jeg servere i kveld og glede meg veldig til og smake på den.
Tror den er en skikkelig sukker bombe, men skal man feire så skal man feire.
Har hentet litt ideer og slikt fra div kaker og satt de sammen til en. Derfor er jeg veldig spendt på resultatet.

Devil food chocolate cake
Oppskriften er hentet fra Passion 4 Baking, en av mine favoritter innen kake blogging

28 cm form
200 gr mykt smør
3 dl sukker
1 ts vaniljesukker
3 egg
1,5 dl kakao
5 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver
1/5 ts natron
1 ts salt
3 dl vann

Visp egg og sukker porøst til en hvit krem
Tilsett så 1 og 1 egg i smørkremen.
Bland sammen hvetemel, bakepulver, natron, kakao og salt i en bolle. Bland godt sammen.
Hell dette over i smørblandingen sammen med vann og visp dette i noen minutter.

Smør en 28 cm springform og hell røra i.
Stek kaken ved 175 grader i ca 40 min.
Avkjøl kakebunnen.

Del så kakebunnen i 2 eller 3 deler

Fyll 1: 150 gr ferske jordbær
30 gr sukker
saften av 1 sitron
Del jordbærene i små biter, bland dette med sitronsaft og sukker.
Dynk bunnen med litt melk og legg jordbær fyllet oppå bunnen.
Legg på en kakebunn eller legg fyll nr 2 oppå jordbær fyllet.

Fyll 2:
25 gr kakao
1/2 dl kokt vann
340 gr smør
60 gr melis
litt salt
450 gr smeltet kokesjokolade

Bland kakao og det kokte vanet godt sammen.
Smelt kokesjokolade og avkjøl den.
Bland sammen melis, salt og smør i en mikser og visp den til den blir fin og fluffy.
Tilsett så den smelta sjokoladen og ha i kakao som er utblandet med vannet.
Bland godt sammen.
Bre dette over kake bunnen og legg så toppen på.

Fyll oppå og rundt kaken:

225 gr smør
475 gr melis
2 plater kokesjokolade
2 egg

Smelt sjokoladen og avkjøl den litt
Rør smør og melis sammen til en fluffy krem. Tilsett egg og den smelta kokesjokoladen og bland godt sammen.
Bre dette over og rundt kaken.
Pynt gjerne med noen friske jordbær.


Banan kake


Denne oppskriften har jeg fått av min Svigermor. Kaken er meget saftig og smaker utrolig godt sammen med en god kopp te :)

28 cm form:

3 egg
3 kaffekopper sukker
piskes til eggedosis
3 bananer moses og tilsettes i eggedosisen
225 gr smeltet og avkjølt smør
12 ss melk
41/2 kaffekopp hvetemel
2 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker
1 1/2 ts natron

Alt det tørre siktes i eggedosisen og ha melk og smelta smør sammen med dette. Bland godt sammen.
Smør ei springform 28 cm og ha røren i.
Stek ved 200 grader i 40-50 minutter nederste rille.
Avkjøl kaken på rist.
Lag en melis glassur og hell den over kaken

Chili con carne i micro


Denne ble like god som om jeg skulle ha laget den i en gryte på stekeovnen. Microen fra Whirlpool imponerer meg så langt. Microen er veldig lett og betjene tross alle sine finesser.

til 4 pers:

400 gr kjøttdeig
2 små løk
2 fedd hvitløk
1 boks hermetiske tomater
2 boks bønner i tomatsaus
1/2 ts chilipulver
1 ts oregano
1 rød paprika
1 grønn paprika
salt og pepper

Skrell og kutt løken, hakk paprika i små biter.
Ha løk, paprika og litt olje i en beholder som tåler micro og stek dette under lokk i 3 min ved 750w.
Ha hvitløk, chilipulver, salt og pepper sammen med kjøttdeigen og kna godt sammen.
Stek dette i microen ved 750 w i ca 5 min, mos med en gaffel under stekingen slik at kjøttdeigen deler seg i mindre biter.
Ha paprika og løk sammen med kjøttdeigen og tilsett hermetiske tomater og bønner. Kok dette under lokk i 8 min ved 750w. Fjern lokket de siste minuttene.
Server med feks hvitløks baguetter eller annet godt brød.


mandag 7. mars 2011

Biff i østersaus



Nok en gang lar jeg meg inspirere av det asiatiske kjøkkenet. Bare denne gangen laget jeg maten i microen. Holder fremdeles på å teste ut den nye microen til Whirlpool og synest det er utrolig gøy og få delta på dette.
Blir like imponert hver gang. Og har sagt det tidligere jeg har aldri vært tilhenger av micro, men denne er hvert og ha på et kjøkken. Den tiner maten på en litt annerledes måte enn den jeg har hatt før. Den kokte maten samtidig som den tinte den, hehe.


Til 4 pers:
800 gr biff kjøtt i strimler
1-2 løk
vannkastanjer i skiver
2 gullerøtter i tynne skiver
salt 
litt sukker
østersaus
litt vann
hvitløk
litt olje

Strø litt salt og sukker over kjøttet ca 2 timer før det skal stekes.
Ha olje og litt hvitløk i en form som tåler micro og tilsett kjøttet. Brun kjøttet litt på crispfunksjonen
Tilsett løk, gulerot og vannkasjtanjer sammen med østersaus og litt vann. Legg på lokk og la det surre ca 10 min ved 750 w til kjøttet er mørt.
Server med ris til.
Har en ikke micro kan man ha litt olje i en stekepanne/wok og ha i hvitløk.
Tilsett kjøttet og brun det lett.
Tilsett grønnsakene, østersaus og litt vann og la det puttre til kjøttet er mørt.





Sjokoladekake med banan i micro


Endelig fik jeg testet ut baking i microen fra Whirlpool.
Må innrømme jeg var ganske skeptisk til akkurat dette og lurte på hvordan dette skulle gå.
Men ble meget overrasket da både kaken ble skikkelig stekt og meget saftig.
Har aldri laget en kake så her raskt selv ikke de 123 kakene på butikken klarer og slå tiden det tar og lage en kake.

ingredienser:
200 gr hvetemel
150 gr smør
210 gr sukker
2 dl melk
2 egg
30 gr kakao
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 moset banan

Bland melk, sukker (80 gr) og kakao og sett den i microen i ca 2 min ved 750w.
Avkjøl kakaoen.
Visp resten av sukkret (130 gr) sammen med smøret til du får en luftig krem.
Tilsett den avkjølte kakao blandingen og eggene. Sikt inn hvetemel, bakepulver og vaniljesukker. Bland godt.
Mos en banan og tilsett den i røra og rør om.
Smør og strø en crisp panne og ha røren i.
Stekes i 6 min med crisp funksjonen og 3 min ved 350w.



fredag 4. mars 2011

Gryterett med kjøtt


I dag har jeg laget en gryterett med oksekjøtt med deilig tomatsaus.Fortsetter og tester ut den nye microen fra Whirlpool og er fremdeles kjempe fornøyd. Og jeg som aldri har vært noe tilhenger av micro men nå har jeg fått en annen oppfattning. Resultatet blir kjempe bra og smaker like godt som om du steker det i feks pannen. 
Men det posetive er at man sparer en del tid på matlagingen så det kan jo komme godt med i den travle familie hverdagen.
I dag fikk jeg testet ut tine funksjonen også og er godt fornøyd med den. I motsettning til den andre microen jeg hadde her hjemme kokte den ikke maten mens den tinte den. Og det gir jo et meget + i margen.
I morgen tror jeg at jeg må prøve og bake i den også.

Til 4 pers:
I pk tynnskåret kjøtt (feks oksekjøtt, svinekjøtt eller kylling)
1 pk bacon i biter
2 gulerøtter i tynne skiver
1 løk kuttet i små biter
ca 4-5 ss tomatpurre
5 dl vann
litt presset hvitløk (ca 2 fedd)
1 ss timian
salt og pepper

Ha kjøttet med salt og pepper og sett det på crisp funksjonen i microen. Har du ikke en slik funksjon kan du steke det i en steke panne.
Stek også bacon på samme måte.
Bland vann, tomatpurre, hvitløk og timian godt sammen til en jevn saus.
Ha de tynne gulerotskivene, løken og det stekte kjøttet i en bolle og bland det sammen.
Slå det over i en form som tåler micro og slå tomatsausen over.
Kok maten på 750 w under lokk i 10 minutter og vend om under koketiden.
Server med kokt ris til.


torsdag 3. mars 2011

Max blogg award oppskrifter

Biff i østersaus
Chili con carne
Fiskegryte med karri
Gryterett med kjøtt
Oksegryte
Pølsesuppe i micro
Sjokoladekake med banan i micro
Spagettisaus

Pølse suppe i micro


Da har man endelig fått testet den nye microen og er meget posetiv over egenskapene så langt.
I dag laget jeg en velsmakende pølsesuppe på under 20 min. Var egentlig ganske skeptisk men resultatet ble meget bra. De som var så heldige og få smake på suppen ble like overrasket som meg selv. Gler meg allerede til  å få testet den enda mer ut.

Til 4 pers:

1 paprika i strimler.
1/2 purreløk i små biter
2 gullerøtter i tynne skiver
2 stenger stangselleri
4 kjøttpølser
litt presset hvitløk
4-5 dl sterk buljongvann.

Vask og kutt grønnsakene i små biter. Legg de så i en bolle som tåler micro (med den nye microen fra Whirlpool følger det med ulike beholdere som er perfekt for dette), bland hvitløken i buljongvannet og slå det over grønnsakene. Legg på lokk og la det koke i 7 minutter på 750 w, rør om etter halve koketiden.
Kutt så pølsene i små terninger og ha dette sammen med grønnsakene og kok vidre i 3 minutter under lokk.
Server med fersk brød eller baguetter.